torsdag den 10. maj 2018

Et Barnsley hørive bord 3, det færdige bord.

Den færdige bordplade fik savet kernelisten af så den var plan med siden af bordpladen.
Pladen var forholdsvis jævn, men ikke helt så plan som jeg gerne ville have den til at være. Sidst jeg lavede en tilsvarende bordplade, forsøgte jeg først at høvle pladen flad, men grundet de mange knaster der er i lærk, blev der hurtigt en del flossede steder. Så dengang endte jeg med at købe en båndpudser til at gøre det færdigt med.
Denne gang var der ikke nogen grund til at forsøge sig med en høvl først, så jeg monterede et korn 40 slibebånd på båndsliberen og begyndte metodisk at slibe hele overfladen.

Jeg begyndte med undersiden af bordpladen, og da overfladen var jævn skiftede jeg til korn 60, og sluttede af med at slibe langs med træets årer.
Siderne og enderne fik også en tur, og siderne fik endda en tur med korn 80 på langs også.
Jeg benyttede mig af en lille japansk kanthøvl til at lave en fas på alle kanter for undersiden. Den laver en 45 graders fas der er 2 mm bred.
Bordpladen blev nu vendt om. således at den nu var placeret korrekt på understellet, dvs. med oversiden opad.

Jeg lavede 10 knapper til at montere bordplaen med. Disse blev lavet af elmetræ. Desværre glemte jeg at tage billeder af dem.
Bordpladen blev monteret på understellet, og jeg gik igang med at sliber oversiden.

Igen startede jeg med korn 40 til overfladen var plan, Derefter korn 60, og til sidst en omgang med korn 80 på langs med årerne.
Alle kanterne på oversiden blev ligeledes affaset ved hjælp af den lille høvl.

På grund af at luftfugtigheden i mit værksted er højere end den typisk er indenfor, regner jeg med at bordpladen vil svinde ind fra de nuværende 122 cm til en endelig bredde på 120 cm.
Det vil betyde at enderne på kernelisterne kommer til at stikke 1 cm ud fra hver side. Når det er sket, og bordpladen ikke svinder mere, er planen at save disse ender af, og slibe dem glatte igen. Bortset fra dette lille fremtidsarbejde, er bordet færdigt.

Jeg har ikke bestemt mig til nogen form for overfladebehandling endnu, og det er ikke sikkert at der bliver nogen bortset fra almindelig aftørring med lidt sæbevand i ny og næ.
Men det vil tiden vise.

Barnsley hørive bord, 300 x 120 cm

Japansk fashøvl


Kerneliste


Hørive delen.

2018


Ingen kommentarer:

Send en kommentar