onsdag den 22. november 2017

Ottekantet håndtag

Hvis man benytter sig af at bore forsat når man samler et par stykker træ, kan man prøve samlingen ved at stikke en konisk stålstang ind i hullerne inden man endeligt hamrer en pløk i.

I de "sorte" fag hedder sådan et værktøj et syvtal. Jeg har ingen anelse om hvad man kalder dette stykke værktøj på dansk, men på engelsk hedder det "drawbore pin", og til træarbejde ligner det en let konisk dorn med et træhåndtag.

Jeg har lavet et par sæt af disse drawbore pins, men jeg mangler lige at lave håndtagene til dem. Mine "dorne" er lavet ekcentriske, således at jeg kan stramme samlingen op ved at dreje værktøjet en kvart omgang. Derfor synes jeg at det vil passe meget godt med et ottekantet håndtag istedet for et rundt.

Min klods af Bubinga havde en ende der passede fint til at lave fire håndtag. Jeg startede med at mærke op og flække enden. Derefter savede jeg den over i den længde jeg havde bestemt mig for (11 cm).
En af klodserne blev høvlet på alle sider. Det endte ikke med at være 100% i vinkel, men jeg gjorde egentligt heller ikke noget forsøg på at opnå det.
Da klodsen var flad på alle sider tegnede jeg et par streger på den ene ende, som jeg derefter høvlede ned til, på en sådan måde at klodsen blev konisk. Den målte cirka 28 mm i den tykke ende og 20 mm i den tynde ende.

Næste skridt var at strege op langs hjørnerne, så stregerne kunne fungere som guide når jeg skule høvle hjørnerne af. Tværsnittet af håndtaget er ikke en ligesidet ottekant, for fladerne er lidt bredere end de afhøvlede hjørner.

Da jeg var tilfreds med profilen filede jeg enden helt flad, således at klodsen kunne stå fint op når jeg skulle bore et hul i den til at indsætte "dornen"i.
Hullet borede jeg med en søjleboremaskine.

Som afslutning brugte jeg et stemmejern til at affase enderne med. I den tykke ende er de cirka 6 mm brede, og i den tynde ende ikke meget mere en halvanden millimeter.

Jeg pudsede håndtaget og det er nu klart til at jeg monterer dornen i det så snart jeg har fået hærdet den.
Nu hvor jeg har afprøvet min fremgangsmåde, og konstateret at den fungerer skal jeg lige lave tre håndtag yderligere.

Det færdige håndtag med "dornen" i forgrunden.

Enden af træet deles i fire stykker.

Hjørnerne høvles af.

Det færdige håndtag. 

Den tykke ende med de affasede hjørner.


6 kommentarer:

  1. Hej Jonas

    fedt at du skriver på dansk også. Jeg får helt lyst til at gå i gang med at skrive om træhåndværk på dansk også, på min gamle Haandkraft blog.

    Vi mangler bestemt fokus på traditionelt træhåndværk i Danmark.

    SvarSlet
  2. Hej Mikkel..
    Godt at høre fra dig :-)
    Jeg synes helt klart at du skal begynde at skrive på Håndkraft blog igen.
    Hvis du har lyst vil jeg meget gerne linke til den fra denne her blog og Mulesaw.

    Men det er lidt en udfordring for mig at skrive på dansk, for der er en helt masse teknikker som jeg er vant til at betegne på engelsk, men mon ikke det går i den sidste ende alligevel.

    Det er lidt skægt, men hvis man prøver at søge på slød blogs på dansk, kommer der næsten altid en eller to op der er fra studerende i håndværk og design. Men bloggen stopper næsten altid efter en halvt års tid, så jeg ved ikke om det er noget de skal lave i forbindelse med studiet, og derefter ikke har tiden og lysten til at fortsætte med. Der er ellers flere der gørt et fint stykke arbjede.

    Jeg tror måske at der er nogen der skriver om det på Facebook, og som dig på IG, men blogs mangler der.

    God weekend
    Mvh
    Jonas

    SvarSlet
  3. Jeg kender godt problemet med fagsproget. Jeg har lært det meste af det jeg ved i dag ved at læse på engelske og amerikanske hjemmesider. Så mere eller mindre alt hvad jeg har lært har jeg lært ud fra engelske betegnelser.

    Det kan være svært at fidne danske ord for de samme ting. Heldigvis har vi ordene i vores sprog. De skal bare findes.

    Lærebøger om snedker og tømrerarbejde kan være en stor hjælp, hvis man skal opspore danske navne for forskellige begreber. Noget af den slags kan man også finde på nettet.

    Der er også et par gamle ordbøger på nettet, som kan give lidt hjælp - I hvert fald hvis man har en idé om hvad det er man leder efter.

    Så er der også en masse frivillige, faglærte håndværkere ude på museerne, som ved hvad tingene hedder på dansk. De kan også være gode at snakke med.

    Jeg har ikke selv søgt så meget efter danske blogs. Jeg havde nok ikke rigtigt indtryk af at der fandtes noget.


    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg har et gammelt snedkerleksikon derhjemme, så måske skulle jeg prøve at læse det igennem fra ende til anden :-)

      Det lader som om der er en del håndarbejds blogs, men det er med strikning og syning, men træarbejde er en helt anden sag.
      Du må simplethen støtte op om projektet, og begynde at skrive på din blog igen :-)

      Mvh
      Jonas

      Slet
    2. Nu er det sket - Så må vi se om jeg kan holde dampen oppe ;-)

      Slet
  4. Fantastisk :-)

    Jeg vil straks læse dit indlæg og linke til dig på mine blogs.

    God 1. december.

    Mvh
    Jonas

    SvarSlet