tirsdag den 28. august 2018

Æblemost

Jeg lavede en æblemostpresse tilbage i 2006. Det er den model der hedder en pakkepresse, fordi æblepulpen bliver pakket i individuelle pakker inden den presses.

Vi har en masse æbletræer, og plejer at lave omkring 60 L most til eget forbrug hvert efterår.
Det passer cirka med at vi kan nå at drikke det i løbet af året.
Vi opbevarer mosten i en fryser, og så tager vi en flaske ud og sætter i køleskabet når vi har lyst til det.
På trods af den lidt tørre sommer, har vi en imponerende mængde æbler. Det er dog ikke alle æblerne der er lige så store som de plejer, men vi ville uden de store problemer kunne lave 300 L most. Men der skal jo også lige være et æble eller to til hestene, og æbler til æbleflæsk, æbletærte, æblekage, bagte æbler, tarte tatin og bare til at gnave på hvis man har lyst til det.

Rasperen er en gamel model Rynkeby, som jeg fik foræret da den manglede både svinghjul og gear til at drive valsen.
Yderligere var begge lejer til valsen ødelagte.
Jeg støbte nye lejer af hvidtmetal og monterede smørekopper. Jeg lavede også et nyt understel, monterede en elektromotor samt forhøjede indløbstragten så der var plads til flere æbler.

Gustav hjalp med at presse mosten, og bagefter hjalp Asger med at hælde mosten på flasker.

Normalt plejer vi at invitere venner til at komme og presse den samme dag, men da vores primære æblemost træ (et gammelt morsø æbletræ) havde modne æbler tidligere end normalt lavede vi en tidlig presning i år.

Den første omgang æbler i vaskebaljen.

Gustav rasper en omgang æbler.

Æblepulpen pakkes.

Presseren kan tage 4 pakker.

Resterne efter presning.

Hjemmepresset økologisk æblemost.

Dagens sidste spandfuld.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar