onsdag den 17. januar 2018

Tingelingelater tinsoldater..

Jeg var ikke meget i værkstedet i den sidste hjemmeperiode, da det var jul, og desuden skulle jeg lige have repareret de to Volvo Valp'er.

Den ene Valp skulle bare have et nyt sæt platiner og en ny kondensator samt fikset en fastgroet svømmerventil i karburatoren.
Den anden Valp skulle have skiftet takthjul, hvilket var en noget større operation. En form for lærdom er, at man generelt bør holde sig fra at skrue på biler med centermotor. 

Jeg gik i gang med at rydde lidt op i værkstedet, og undervejs fandt jeg et skrog fra en gammel modelbåd.
Det er et skrog som jeg engang har fået af min far, som han vist havde fundet på et genbrugscenter. Jeg havde selv en lignende modelbåd som barn, med en stålkøl, og den sejlede faktisk imponerende godt.
Min var købt i den nu hedengangne legetøjsbutik GK leg i Horsens. Jeg mener den lå på strøget (Søndergade), og det var en "rigtig" legetøjsbutik til forskel fra for eksempel Fætter BR. Desværre er den slags butikker et særsyn idag, men båden kan jeg huske endnu.

Jeg ville egentligt smide skroget ud, men spurgte alligevel Asger, om han var interesseret i at prøve at lave en båt ud af det?
Det ville han gerne, og han ville starte med at male skroget, og så sener fremstille en mast og en bom og tilhørende sejl.

Vi fandt noget mørkeblåt oliemaling, og efter første lag fik skroget lov til at hænge at tørre.

Da han var færdig med at male, spurgte han om han egentligt ikke snart var stor nok til, selv at støbe tinsoldater?
Det måtte jeg jo give ham ret i, at han var, og jeg hjalp ham med at rigge gasbrænderen til, således at han kunne få gang i støberiet.

Jeg støbte selv tinsoldater som dreng, og har gemt alle mine forme fra dengang. Vi købte også nogle forme da børnen var mindre, men det var mere forme i fantasy genren, med orker, gobliner, elver og skeletter.

At støbe tinsoldater er vel ikke helt ufarligt, men hvis man har instrueret sine børn godt nok, og har lidt tillid til at de nok kan klare det, så er det vel ikke meget værre end at cykle ned til brugsen for at købe lidt snolder.

Hvis man har mindre børn, kan de stadig være med til at støbe, men man må nok selv styre støbeskeen.

En meget interessant ting ved processen er, at der ikke er nogen forskel i udseendet på de figurer som børnene selv støber og dem som den voksne støber. Det er noget som børnene meget hurtigt lægger mærke til - og påskønner.
Ellers er det jo normalt svært at hamle op med en voksens håndelag og erfaring i alt fra kartoffelskrælning til sinkning af skuffer.

Man kan stadig købe forme og andet grej til at støbe med hos firmaet Prince August i Irland.


Klar til at male skroget.

Koncentration under arbejdet.

To forme er klar til at blive åbnet.

En officer er færdig.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar